Hoe ziet de ondernemende toekomst van België eruit?

Hoe zorgen we ervoor dat wij en de volgende generaties een toekomst hebben en hoe zit dat nu precies in elkaar? Wel vorige week ben ik met 34 andere ondernemende studenten een weekje erop uitgetrokken in Nederland. Naast de vele workshops over hoe je een onderneming start, hebben we ook een kijkje genomen naar enkele duurzame en innovatieve startups. En we gaan er geen doekjes rond winden, Nederland staat al jaren voor op België op verschillende vlakken in de maatschappij. Zo ook op vlak van ondernemerschap in combinatie met duurzaamheid.

BlueCity

Het interessantste bedrijf vond ik absoluut BlueCity, gelegen in het centrum van Rotterdam. Het is een subtropisch zwembad dat ze, na faillissement, hebben ingevuld als plaats voor startups en evenementen. Het belangrijkste is dat het circulair is met combinatie van passie, visie en vooral heel veel lef. Want voor duurzame innovatie moet je dingen doen die niet voor de hand liggen.

Ze hebben zowel het oude zwembad gedeelte en cafetaria voor evenementen als de oude paskamers, inkomhal… voor nieuwe startups omgebouwd. Dit allemaal met materialen die normaal weggegooid zouden worden. De bedoeling is dat er kleinschalige startups komen, die zo dan weer in contact komen met soortgelijke startups. Er waren onder andere de startups SeaWood, Kusala en Vet&Lazy aanwezig.

SeaWood

SeaWood zijn vezelplaten gemaakt van bruin zeewier. Het is 100 procent natuurlijk, composteerbaar en vrij van chemicaliën. Dit kan voornamelijk gebruikt worden als bouwmateriaal voor akoestische wandpanelen en interieurproducten. De grootste moeilijkheid waar ze nu meer zitten, is de geur van zeewier. Maar het lijkt ernaar dat ze toch een oplossing gaan vinden!

Kusala

Kusala: een zeep gemaakt van 46% circulaire ingrediënten. Ze maken gebruik van reststromen zoals die van olijfolie, koffiedik, regenwater, tomaten en nog zo veel meer. Daarnaast heb je dan verschillende geuren van de zeep; gelukkig want ik vind toch dat in zeep bijvoorbeeld bloemen beter ruiken dan tomaten. Het is dus echt de perfecte oplossing om zowel de verschillende reststromen te gebruiken als om minder plastiek te consumeren.

foto: https://kusala.eco/

Vet&Lazy

Nederlanders zijn heel eerlijk en rechtuit, ook in de namen van hun startups. Vet&Lazy is opgestart door twee mannen, die van reststromen zoals de Rotterzwam (ook afkomstig van BlueCity), bier wouden brouwen. Aan Nederlands bier moest ik meteen denken aan de toch niet zo goede Heineken, maar ik kan je verzekeren dat Vet&Lazy wel fantastisch smaakt!

De samenwerking tussen zowel Vet&Lazy en de Rotterzwam is te danken aan BlueCity. Zo zie je weer dat het belangrijk is om te weten wat er nog allemaal speelt in je omgeving!

Bedankt Voka voor de leerzame week. Als Netwerkeconoom in spé had ik al aspecten van de workshops geleerd, maar toch ben ik blij dat ik ben meegeweest. Ik heb weer zaken bijgeleerd over ondernemen met afvalstromen, samenwerken met studenten uit andere richtingen… maar vooral ook hoe (hopelijk) ondernemend België er in de nabije toekomst gaat uitzien!


Meer weten over welke netwerkevenementen ik nog bijwoon? Bekijk dan zeker mijn netwerk pagina!

Meer weten over hoe ik leer over duurzaamheid en ondernemerschap? Bekijk dan zeker de blog over mijn richting: Netwerkeconomie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *