Hoe zal de toekomst eruit zien?

Dinsdag 21 november 2023 gingen we met de tweedejaars bachelor Netwerkeconomie naar ‘het festival van de toekomst’ in Aalst. Drie sprekers deelden hun inzichten over de toekomst binnen hun domein. Lode Lauwaert, verbonden aan de KU Leuven en schrijver van ‘Robots, wij’, sprak over de rol van AI en ethiek in de toekomst. Pieter-Jan Vandevelde van de Colruyt Group sprak over de levensloop van innovatie en co-creatie bij hen, en hoe dit verder zal evolueren.

De laatste spreker, Hetty Helsmoortel, was veruit de interessantste van de dag. Ze nam ons mee in de wereld van Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats, of kortweg CRISPR. Dit betekent dat ze met behulp van het eiwit CAS9 specifieke delen van het DNA kunnen aanpassen. Fantastisch toch? Of toch niet? Vragen zoals waar we de grens moeten leggen en waarom dit niet is toegestaan in producten in de EU kwamen aan bod. Theoretisch is het een fantastisch concept, maar ethisch gezien is het toch een moeilijke kwestie. Mede door mijn voorkennis in dit onderwerp, en de fantastische storytelling van Hetty Helsmoortel, kon ik goed volgen.

Wil je meer weten over de evenementen die ik deelneem? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn netwerkpagina!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *