Klimaatverandering en data

Vandaag (vrijdag 9 december) is Yves Van Seters van het bedrijf IBM voor ons komen spreken over de link tussen klimaatverandering, ondernemingen en data. Het zo een actueel en belangrijk onderwerp, en toch wordt er veel te weinig aandacht aan besteed. Mensen vinden het oftewel zever, of ze doen alsof ze er om geven (greenwashing) of ze zetten zich in en willen er helemaal voor gaan. Wij zitten uiteraard bij de laatste groep.

Het doel van het gastcollege was om ons meer bij te brengen over hoe wij als ondernemers (in spé) mee kunnen werken aan een betere wereld. Het is niet omdat de politiek er niet wilt uitkomen dat wij als ondernemers, individuelen of bedrijven ons niet willen inzetten. Dat is toch al één stap in de goede richting, en dat is nodig want het gaat er ontzettend slecht aan toe. Als we door blijven doen als nu, hebben we tegen 2030 geen tarwe, graan of andere basis voeding meer. Tegen 2050/2060 zouden er dan geen bomen meer zijn, een complete ramp voor alle levende organismen.

Om mee te draaien in een duurzame wereld moeten we eerst onze ESG (Environmental, Social en Governance) goals meten. Daarna een duidelijke basislijn vaststellen en onze duurzaamheidsdoelen operationaliseren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, er komen natuurlijk wel moeilijkheden bij kijken. Hoe meten we onze ESG goals? Waar starten we en hoe gedragen we ons? Dit zijn vragen waar veel mensen mee zitten, en er komen langzaamaan antwoorden op.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar alles wat er rond je bedrijf gebeurd, dat er betrekking tot heeft. Hoe zit het met de duurzaamheid van je investeerders, klanten, werknemers, partners en dan weer die van hun.

Het waren twee interessante uren, ik heb veel bijgeleerd over dingen die echt nuttig zijn. Ik hoop hiermee nog veel te doen, in deze context is het echt wel beter nu dan later.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *