De link tussen digitale veiligheid en business analyse

Hoewel business analyse en digitale veiligheid op het eerste gezicht verschillende onderwerpen lijken, hebben ze meer gemeen dan je zou denken. Op dinsdag 11 juni 2024, woonde ik de themadag digitale veiligheid bij op Howest Kortrijk. Sprekers zoals Liesbeth Dewyn en Raf Rollier van Febelfin gaven ons waardevolle inzichten in verschillende vormen van fraude.

Digitale veiligheid

De aandacht voor digitale veiligheid is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit komt onder andere door de stijgende pogingen tot phishing, een vorm van internetfraude waarbij criminelen via valse berichten proberen om persoonlijke (bank)gegevens te achterhalen.

Business analyse

Business intelligence is een van de vakken die ik dit semester volg. Voor verschillende opdrachten werkten we aan het ontwikkelen van dashboards. We organiseerden en analyseerden data en gebruikten Power BI voor interactieve visualisaties en business intelligence-oplossingen.

De verbinding tussen digitale veiligheid en data analyse

Wat is nu de link tussen data analyse en digitale veiligheid? In beide domeinen draait het, onder andere, om anticiperen en controleren.

Anticiperen

Anticiperen in digitale veiligheid betekent ervoor zorgen dat je gegevens goed beschermd zijn. Gebruik verschillende wachtwoorden, deel je bankgegevens niet zomaar en wees alert op verdachte berichten. Het doel is om mogelijke digitale fraude voor te zijn door preventieve maatregelen te nemen.

Ook bij business analyse speelt anticiperen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van trendanalyses of door proactief met stakeholders te communiceren om problemen vroegtijdig te signaleren.

Controleren

Controleren is essentieel voor digitale veiligheid. Als potentiële slachtoffers moeten we berichten en e-mails zorgvuldig bestuderen. Let op geloofwaardigheid, urgentie, persoonlijke aanspreking, en details. Indien deze signalen wijzen op phishing, reageer dan niet op de berichten.

Daarnaast controleren banken ook onze transacties. Bij ongebruikelijke grote overboekingen kan de bank contact opnemen om te waarschuwen voor mogelijke fraude.

In business analyse is controleren net zo belangrijk. Zijn alle essentiële gegevens aanwezig? Is alles correct gepositioneerd? Worden de juiste conclusies getrokken? Dit zijn vragen die ik mezelf stel bij het maken van dashboards.


Wil je meer weten over wat ik doe? Bekijk dan zeker mijn blog en mijn LinkedIn profiel!
Meer info en nieuws over Netwerkeconomie, kan je vinden op de site.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *